Pozovite: +38161-650-14-77

Kada i koliko se plaća agencijska provizija?

By in Korisne_Informacije

Kada i koliko se plaća agencijiska provizija posredniku tj agenciji za promet nekretnina koja Vas zastupa prilikom prodaje, kupovine ili izdavanja, izrada web sajtova

Kada i koliko se plaća agencijiska provizija?

Kupovina nekretnine je bitna odluka. Zbog toga je preporučljivo da se dobro informišete pre nego što krenete u potragu za novim domom. Jedan od većih uzroka grešaka je neinformisanost kupca, ali i neprofesionalan pristup posrednika. Zato je na samom početku najbitnije da se upoznate sa tržištem, kao i načinom funkcionisanja agencija za nekretnine.

Kupovina stana je jedan od stresnijih događaja u životu svakog prosečnog stanovnika. Stanovi se kupuju iz različitih razloga, ali ono što se posebno javlja kod svakog kupca je strah od prevare. Stručnjaci za prodaju nekretnina objašnjavaju da se ovaj osećaj javlja u najvećem slučaju zbog neznanja. Jer se kupovina stana ne dešava često. Kupcima prilikom kupovine je najbitnije da steknu poverenje u agenciju za nekretnine. A evo kako da prepoznate agenciju koja će ispuniti Vaša očekivanja:

Provera dokumentacije

Agencije za nekretnine proverava da li je nekretnina upisana u katastar nepokretnosti i da li vlasnik poseduje odgovarajuću dokumentaciju. Kako bi istu nepokretnost mogao da proda. Od dokumentacije je potreban osnov sticanja nepokretnosti. Ili pravni sled pod kojim se obično misli na ugovor o kupovini stana, ugovor o poklonu ili neki drugi dokument koji svedoči kako je vlasnik došao u posed stana.

Transparentna ponuda

Od agencije za nekretnine se očekuje da iskreno predstavi svaku nekretninu u okviru ponude. Da istakne sve njene prednosti i da potencijalnom kupcu transparentno pokaže sve njene vrline i mane.

To je ponekad u praksi teško uraditi, ali u okviru jedne medijske prezentacije je apsolutno moguće prikazati sve prednosti i mane jedne nekretnine. Fotografije koje se nalaze u prezentaciji svakog stana ili kuće prikazuju realan izgled enterijera. A mapa prostorija svedoči o dimenzijama i rasporedu.

U okviru prezentacije nalazi se i video snimak koji vodi kroz virtualno razgledanje. Tu su i sve informacije o troškovima održavanja, kao i popis tehničkih informacija o spratnosti, godini gradnje, datumu poslednjeg renoviranja i slično.

Planiranje troškova

Finansiranje kupovine stana je velika stvar i zato agenti moraju da budu na raspolaganju kupcima za pomoć u određivanju budžeta. Agenti sa višegodišnjim iskustvom u posredovanju u prodaji nepokretnosti vešti su u planiranju svih troškova i spremni da pomognu svim kreditnim kupcima sa planiranjem finansiranja i pripremom za apliciranje za kredit.

Agenti za nekretnine su tu da kupcu pomognu da pronađe nekretninu u okviru svog budžeta, da realno predoče sve prednosti i mane nepokretnosti za koje su kupci zainteresovani i da pomognu i vlasnicima i kupcima da pregovaraju u vezi sa cenom i rokovima prodaje.

Agencijiska provizija

Kupcima se nude usluge ispitivanja tržišta, pronalaženja adekvatne nekretnine, prezentacija iste u realnom vremenu, proveru dokumentacije, pregovaranje oko detalja kupoprodaje u skladu sa nalogom i mogućnostima klijenta, pronalaženje najboljeg izvora finansiranja (pomoć kod izbora banke, procenitelja, prikupljanja prateće dokumenacije) organizaciju izrade svih vrsta ugovora kod javnih beležnika, asistencija kod isplate preko poslovne banke, podnošenje poreskih prijava, prijave za infostan i elektrodistribuciju, kao i knjiženja nekretnine na ime kupca.
– Za prodavce se radi kompletna priprema prodaje, formira se predmet kupoprodaje, dopunjava se eventualna nedostajuća dokumentacija, markentiški obrađuju tržište,prezentira nepokretnost potencijalnim kupcima i na kraju asisitira pri realizaciji, zaključno sa isplatom ugovorene cene u banci i eventualnom pomoći oko transporta i selidbe.

Sav ovaj posao oduzima puno vremena, a da bi se završio osim vremena treba i puno znanja, novca, energije, strpljenja. Sa razlogom se taj posao mora platiti posredniku koji radi sve navedeno za svoje klijente. Naravno da je poznato da ne postoji besplatan ručak osim u mišolovci, i da nema dobre a džabe usluge. Agenti za promet nekretnina su ekonomski savetnici a ne pokazivači nekretnina, i kao takvi štede i novac i vreme.
Svaki nalogodavac plaća svom posredniku svoj deo obaveza nevezano od toga da li je kupac ili prodavac. Uobičajeno je da svako plaća po 2% od postignute cene.

Klijenti prilikom plaćanja agencijske provizije plaćaju zapravo:

  • pronalaženje adekvatne, željene nepokretnosti
  • upoznavanje nalogodavca o ceni nepokretnosti u skladu sa njenim karakteristikama, prilikama na tržištu i drugim relevantnim okolnostima
  • prezentacija nepokretnosti na tržištu, u pisanoj, elektronskoj i drugim mogućim oblicima prezentacije nepokretnosti
  • uvid u isprave kojima se dokazuje pravo svojine ili drugo stvarno pravo na nepokretnosti
  • dovođenje u vezu lica radi zaključivanja posla koji je predmet ugovora o posredovanju
  • posreduje u pregovorima i nastoji da dođe do zaključenja ugovora
  • advokatske usluge vezane za pravni posao koji je predmet ugovora o posredovanju kao i usluga sastavljanja ugovora o kupoprodaj
  • promena podataka u javnim institucijama (EPS, Infostan, Poreska uprava).

 

Agent koji  je pravio ponudu za kupca, okretao je bezbroj brojeva sa svog i agencijskog telefona. Ako je bilo potrebno dopuniti dokumentaciju, agent je odlazio u Poresku upravu, Katastar, Arhiv, kod Stečajnog upravnika, stajao u redu, slao mejlove, posredovao između zavađenih rođaka, neretko slušao sve o “prljavom porodičnom vesu” ne pominjući to nikada nikome.

Svaki dobar agent je takođe vodio pregovore, izvadio List nepokretnosti i Uverenje da na stanu nema tereta. Zakazao overe kod Notara, podneo dokumentaciju za Upis hipoteke. Angažovao i doveo u banku ovlašćenog menjača zbog boljeg kursa evra na isplati kupoprodajne cene putem kredita.

Dobar agent je na kraju uputio klijenta u sve obaveze po pitanju Poreza na prenos apsolutnih prava. Ili mogucnost oslobadjanja od njega (uz spisak potrebne dokumentacije), ili u proceduru refundacije PDV-a i prebacivanja Infostana, struje, telefon.

Sve ovo dobri posrednici rade jer je to njihov posao.

Dobri agenti nemaju radno vreme, ni obavezan vikend. Često nemaju ni pravo na umor, nervozu, neraspoloženje, manjak koncentracije. Sve vreme su u dometu, na raspolaganju, držeći posao pod kontrolom. Ljubazni, sposobni da saslušaju, umire, uliju sigurnost. Oni su zreli, stabilni ljudi koji su sigurni u ono sto rade i govore. Agenti imaju GODINE ISKUSTVA za sobom. Oni nisu postali DOBRI agenti samo zato što su položili ispit za licencu, a to mnogo vredi.

Share This

Add "CT Compare" Widget via Appearance > Widgets > Compare.