Pozovite: +38161-650-14-77

Povraćaj PDV-a

By in Korisne_Informacije

Povraćaj PDV-a, Kupovina stana predstavlja jedan od većih finansijskih izdataka za svakoga, optimizacija sajtova…

Povraćaj PDV-a

Pravo na refundaciju, odnosno povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana u novogradnji, može se ostvariti za stan čija površina do 40 m².

Ako kupac prvog stana kupuje stan površine koja je veća od površine za koju ima pravo na refundaciju PDV. Pravo na refundaciju može da ostvari samo na kvadraturu za koju prema malopre pomenutom obračunu ima pravo (40m²). To znači da ako neko kupi svoj prvi stan od 60 kvadrata. On će imati povraćaj PDV-a samo na 40m², dok će na preostalih 20 kvadrata stana moći da dobije povraćaj na osnovu članova svog domaćinstva. Do 15 kvadrata po svakom članu domaćinstva. I to pod uslovom da niko od njih do tog mometa nije imao neku nekretninu u svom vlasništvu.

Ko sve ima pravo na povraćaj PDV-a?

Prema Zakonu pravo na refundaciju PDV-a ima svako fizičko lice. Koje je državljanin naše zemlje sa prebivalištem u Srbiji, a ima minimum osamnaest godina, tj. radi se o punoletnoj osobi.

Prema uredbama Zakona, ukoliko od 1. jula 2006. godine niste kupovali nikakvu nekretninu niti ste postali suvlasnik dela porodične zgrade ili kuće, prilikom kupovine, računa Vam se da je to prva nekretnina što znači da imate određene beneficije koje se tiču oslobađanja plaćanja poreza.

Veoma je bitno koga ćete od članova porodice uključiti u zahtev

Ovde postoji mala začkoljica, a tiče se članova porodice koji se opredele za povraćaj pdv-a. Naime, ako se neko od njih u budućnosti odluči za kupovinu nekretnine. Oni tada neće imati pravo na odbitak jer su to pravo već jednom iskoristili.

Zbog toga je veoma važno dobro razmisliti koje članove porodice planirate da uključite u proceduru podnošenja zahteva za dobijanje ove vrste olakšice jer jednom dobijena olakšica vas lišava mogućnosti da ponovo steknete ovo isto pravo ukoliko se kasnije opredelite za kupovinu nekretnine koju želite da bude u vašem vlasništvu.

Share This

Add "CT Compare" Widget via Appearance > Widgets > Compare.